úterý 1. prosince 2015

Šokující pravda

Autorka: Claire Staines

Díky nedávným událostem ve Skotsku (events in Scotland) ohledně takzvaných e-obojků (elektronických obojků) se stupňuje diskuse. Proto bych ráda využila tuto příležitost a provětrala několik návrhů k učiněním prohlášením. Zdá se, že se kolem e-obojků objevují vážné chybné domněnky a nesprávné informace, na které bych se ráda zaměřila a zde k tomu mám vynikající příležitost.

Chtěla jsem začít vědeckým článkem o užití e-obojků, ale víte co, lidé, kteří by to četli už toto stejně vědí.
Tento článek je pro lidi, kteří používají e-obojek nebo přemýšlí o jeho používání anebo pro ty, kteří se jednoduše nemohou rozhodnout, jestli je jejich používání cool nebo není.


E-obojek je obojek s přidělanou krabičkou, která je upevněna na psím krku. Majitel ho může na dálku obsluhovat. Obojek funguje několika způsoby. První možností je sprej, buď voda nebo častěji používaná citronela. Pak máme obojky, které pípají, vibrují nebo dávají elektrický impuls.

Argument, jestli je citronela bezpečnou volbou je objasněn v článku Yvette Van Veen of Awesome Dogs Citronella collars – may contain: Pesticides, booze and refrigeration coolant. Van Veen v článku jasně vysvětluje, že použití citronely je poměrně nebezpečné pro zdraví psa.
Dalším využitím e-obojku jsou vibrace. Tato funkce je většinou navrhována jako dobrý nástroj pro hluché psy. To se jeví jako rozumná možnost, jak upoutat pozornost hluchého psa.
Během svého průzkumu jsem se na to zeptala Karen Law z Deaf Dog Network, která trénuje, radí a žije s hluchými psy. Řekla mi: „členové Deaf Dog Network musí být opatrní při kupování vibračního obojku, protože mnoho z nich je v kombinaci s šokem. Raději podporujeme majitele, aby jejich psi měli silně zažitý povel přivolání a zvykli si svého pána kontrolovat, než abychom spoléhali na vibrační obojek. Přestože vibrační obojek může mít svoje využití, mnoho psů se jich bojí, i když jim byly opatrně představeny. Pokud zakázání vibračních obojků znamená, že v této zemi nebudeme používat šokové obojky, není to tak vysoká cena.“
Dalším důvodem k obavě ohledně e-obojků je jejich spolehlivost. Článek napsaný v The Centre Of Applied Pet Ethology, Shock Collars; what the manufacturers don’t want you to know podává evidenci o množství obojků, které jsou koupené už jako vadné. Nad kombinací vibračního a šokového obojku tak visí velký vykřičník.
Šokový obojek: bolest pouze potlačí chování, „nevyléčí“ ho ani ho neodstraní.
Pojďme teď prozkoumat šokový obojek.
Funguje tak, že kombinuje elektrický impuls s tónem nebo pípnutím. Je to asociační způsob učení. To znamená, že pes se učí, že když uslyší tón, bude následovat šok. Během nácviku se naučí přerušit činnost, kterou dělá, jakmile uslyší tón.
Pokud v současnosti používáte takový obojek na doporučení online fóra, přítele nebo trenéra, mějte prosím při čtení tohoto článku mysl otevřenou. Rozumím tomu, že se zdá, že obojek funguje a to je samo o sobě velmi důležité. Také rozumím tomu, že možná máte nezvladatelného psa a cítíte, že to je vaše jediná možnost, ale není.
Zde je několik důvodů, které slýchám ve spojení s používáním e-obojku.
První, se kterým bych se ráda vypořádala a uložila ho k ledu je „E-obojek nebolí“.
O
dložme stranou všechny emoce nebo zkušenosti, které můžeme mít s šokovým obojkem a použijme logiku. Uznávám, že obojek může být nastaven na velmi nízkou sílu, kdy nebude bolestivý, ale spíše mírně iritující, aby jen upoutal pozornost.
Na chvíli od tohoto bodu odbočím a vrátím se k němu později.
Abychom dosáhli odstranění nechtěného nebo nepříjemného chování, musel by pes zakusit pocit, který upoutá jeho plnou pozornost. Logika mi říká, že by to musel být velice nepříjemný nebo, nechoďme kolem horké kaše, bolestivý pocit.
Dovolte mi použít příklad: Pes štěká a vrhá se na cyklisty. Nechcete, aby se takto choval. Je to nespolečenské a potencionálně nebezpečné. Během mého dlouhého pátrání jsem se zeptala všech majitelů, jestli zkusili nejdřív něco jiného. Odpověď byla „Ano“. Zkusili různé věci jako oblíbené psí sušenky, trhání vodítkem, křičení ne, dělání „bočního nakopnutí“ (které proslavil jistý TV reality show psí trenér – nevím jak bych to jinak nazvala) nebo postříkání psa vodou.
Teď je to místo, kde nacházím díru v tvrzení, že „e-obojky nebolí“.
Pokud nic z toho nefungovalo, jak je možné, že jemný impuls odvede požadovanou práci? Zasílá snad psovi nějaký neznámý kód? Ne! Lidi, funguje to, protože to bolí.
Což mě přivádí k dalšímu bodu, FUNGUJE TO!
Prosím přestaňme říkat, že šokové obojky nefungují. Bolest je velice efektivní způsob, jak zbavit vašeho nejlepšího přítele špatného chování. Ale jak to funguje je to, čemu bychom měli porozumět. To je ta šokující pravda.
Chování to potlačí, nevyléčí ho, neodstraní ho. Pes bude pořád chtít šílet, když uvidí cyklistu, ale teď to neudělá, protože nechce riskovat bolest. To zní jako plán, že? ŠPATNĚ.
Psi se učí pomocí asociací, což znamená, že se cyklista stává předzvěstí bolesti a to dostává psa do stavu vnitřního strachu. Strach způsobuje, že pokud pes nemůže uniknout, je mnohem blíže k řešení situace opravdu agresivním způsobem.
Stejně tak si bolest může spojit s majitelem, dítětem, které zrovna prošlo kolem, kočkou co sedí na zdi před ním, psem co na druhé straně parku běží za míčkem, starým pánem s hůlkou…..chápete k čemu mířím? Je zde příliš mnoho faktorů, které se mohou zvrtnout.
Druhý důvod, „Vyzkoušel/a jsem to na sobě a nebylo to tak hrozné“.
Pojďme toto tvrzení prozkoumat. Většina lidí, jež jsem požádala, aby mi o tom řekli víc to vyzkoušeli buď na své ruce nebo paži. Viděli jste, kde e-obojek sedí na vašem psovi? Všichni lidé, kterých jsem se zeptala jsou dospělí, takže vyzkouší stejné nastavení, které se chystají použít na své border kolii. Řekněme tedy, že průměrná váha kolie může být něco kolem 19kg, průměrná váha dospělého muže může být něco kolem 70kg. Tudíž muž váží téměř 4x víc než jeho pes. Ne úplně fér hra, že?
Stejně tak, všichni lidé, kterých jsem se zeptala na sobě měli boty. Psi nenosí boty a potí se polštářky tlapek, které tím pádem mohou být vlhké. To není nejlepší ochrana dokonce ani proti statické elektřině.
Pojďme mrknout na slovo elektrický impuls.
Tento impuls přináší největší riziko nervové soustavě. Nervová soustava zpracovává a řídí obrovské množství signálů zodpovědných za řízení tělesných funkcí. Týká se to například mozku, míchy, smyslových a motorických orgánů. Vše umožňuje psovi cítit, hýbat se, reagovat, myslet a pamatovat si. Přemýšlíte proč pes, který dostane „signál“ zůstane stát bez hnutí a přestane se vrhat vpřed?
Nejsme schopni vidět způsobené škody a pes nám o nich nemůže říct, tak proč to dělat? Toto platí i pro mírné impulsy. To je fakt.
Další důvod je můj zvláště oblíbený, „E-obojek zabrání tomu, aby můj pes byl utracen.“
Můžeš to prosím zopakovat nahlas a poslouchat se (pokud jsi to opravdu řekl/a). Pravda je, že to trénink pravděpodobně zachránil život tvému psovi, ne obojek. Ano, protože dokonce trénink založený na trestech funguje. Ale pokud nad obojkem stále přemýšlíš, přečti si znovu tento článek a přečti si také tuto studii (
study). Možná jsi tento argument slysel a věříš, že to je pravda. Nicméně, není. Proč? Slyším jak se ptáš….já říkám, PROTOŽE EXISTUJÍ ALTERNATIVY!
Alternativy existují pro každou situaci, o kterém jsem slyšela a kde byl použit e-obojek. Dokonce i úprk za zvěří a vyhýbání se hadům. Problém je, že impuls má okamžité jasné výsledky, ale je pomalejší v ukazování trhlin. Ve většině případů se ale trhliny objeví. Jako první bychom měli mít na mysli welfare psa, jehož zajištění by mělo být naším hlavním cílem. Pozitivní vedení psa je velmi mocný nástroj v péči o něj; je to mnohonásobně snazší způsob jak vyřešit mnoho situací než je navození stresu jak majiteli tak psovi.
O pozitivním tréninku bych mohla napsat celý další článek, ale venku už koluje velké množství příkladů, které podporují jeho použití před e-obojky.
„Více majitelů, kteří používají trénink "přivolání", založený na odměnách nahlásilo větší úspěchy, než ti, co používají e-obojky.“ (Blackwell et al., 2012)
Dobře, pozitivní trénink může zabrat více času, ale tím, že položíme dobré základy a pak na nich budujeme, máme možnost zhodnotit přesně, kdy je třeba metodu přezkoumat a upravit tak, aby byla vhodná pro konkrétního psa, klienta a okolnosti. Je to možné, protože pozitivní posilování není jen jedna věc. Je to krabička, která obsahuje milion humálních a vhodných nástrojů. Tvůj pes za to stojí,ne?
Teď se vrátím k použití mírných impulsů. Přemýšleli jste někdy nad použitím píšťalky? Psa můžeme naučit různým způsobům, které upouta jeho pozornost a jsou zároveň interaktivní, zábavné a beze strachu. Pes je prostě nemůže ignorovat, protože miluje ten zvuk nebo slovo a má ho spojené s něčím úzasným.
Nejen, že říkáme "ne" e-obojku, ale zároveň voláme po změně v zacházení se psy při tréninku.

Chci dát "Like"
References

Zdroj: The Shocking truth
Z originálu přeložila: Marta Mannelová, kvalifikovaná Tellington TTouch trenérka, P1
Editace: Aleš Vokál, Jana Rambousková


2 komentáře: