sobota 7. listopadu 2015

Druhá šance

Nejednou jsem slyšela lidi říkat, že nemohou chodit do útulků, protože jim trhá srdce dívat se na nebohá zvířata, jak se na ně smutně dívají a doufají, že zrovna u jejich klece se zastaví a vezmou si je domů.
Ano, rozumím tomu co myslí...

Útulky ale nejsou jen smutek. Vidím v nich i něco jiného. Vidím druhou šanci. Šanci začít znovu a lépe, šanci dostat se k lidem, kterým na psovi bude záležet a dají mu lásku a péči. Šanci být šťastný.
Aby se dočkali svého vysněného šťastného konce, potřebují často pomoc. Naši pomoc.

Jamie byl dvou letý Jack Russel terier.  Jeho minulost nebyla známá. Měl rád společnost lidí, ale svět ho děsil. Jít s ním na procházku byl docela zápřah, protože Jamie táhl tak, že se člověk až divil, kde se v tak malém těle bere tolik síly.
Na první pohled by se dalo říct, že prostě neumí chodit na vodítku. Ale zadíval-li se člověk líp, uviděl děs v jeho očích, ztuhlé držení těla a každý sval napnutý k prasknutí. Jamie si procházky rozhodně neužíval, byly pro něj noční můrou.
Tenhle krásný pejsek nepotřeboval v první řadě naučit chodit na vodítku, potřeboval si začít věřit.

Tellington TTouch je úžasný v tom, že se vrstvu po vrstvě propracovává k jádru problému a hledá příčiny spíš, než aby pracoval jen s důsledky. V cestě mi pomáhá několik pomocníků a jedním z nich je cvičení na speciálně sestaveném hřišti.

TTouch hřiště se dá postavit doslova z „co dům dal“ a tak je možné ho udělat i v na finance chudém útulku. Pro Jamieho jsem ho doplnila i různými předměty, které mohl objevovat. Protože jsem nechtěla, aby vyvíjel takovou sílu na krk, převlékla jsem ho do postroje, se kterým jsem ho předtím seznámila.
Začali jsme chozením přes překážky, kdy jsem vyzkoušela různé variace použití vodítka a hledala, co mu bude nejlépe vyhovovat. Během cvičení jsem také hledala doteky, které mu pomohou se uvolnit. Velice dobře reagoval na Zdvihy (Lifts) a TTouch dotek zvaný Medúza (Jelly fish), spojený s Želvou (Turtle). Představila jsem mu i bandáž, která se ukázala být velkým pomocníkem. Jeho záda se natáhla a narovnala a jeho ocásek změnil pozici z přilepeného na břiše na uvolněný, místy dokonce vzpřímený.


Nastal čas zkusit vzít Jamieho ven. Pro náhodného kolemjdoucího mohlo vypadat zvláštně vidět psa v kšírech ovázaného obvazem a vedeného na nezvyklé konfiguraci vodítek. On na to ale nic nedbal. Z prvotních pár minut se stávaly delší a delší procházky, kdy vodítko zůstavalo povolené a on si s ocáskem vzpřímeným a čumáčkem u země užíval světa kolem.
Brzy poté se mu dostalo nové majitelky, která mu trpělivě pomáhala překonat i další problémy, na které spolu narazili.


Cleo byla tří letá kříženka labradora, která byla zabavena původním  majitelům z nevhodných podmínek. Velice milá psí slečna měla bolavé srdce a její emocionální a psychické problémy se ukazovali mimo jiné v opakovaných zánětech uší a neurotickém oblizování všech pacek do krve. Od věčného klepání hlavou měla Cleo roztrženou špičku ucha.
Okamžité nasazení medikamentů bylo nutné doplnit také léčbou její duše. Cleo byla citlivá na dotek a tak preferovala TTouch doteky dělané jemnou ovčí kůží nebo jemným štětečkem. Spolu s prováděním psí jogy na TTouch hrišti se podařilo zcela vyzdravit záněty v uších a rozlízané packy jsme zredukovali ze čtyř na jednu.
Její nová majitelka se mnou i po jejím osvojení pokračovala v Tellington TTouch a z Cleo se brzy stala klidná a mazlivá společnice. Zánět v uších se už znovu nevrátil a rozlízané packy se krásně zahojili. Jen v okamžicích většího stresu se Cleo vracela k oblizování končetin. Její panička ale už věděla, co má dělat.

Co tyto dva příběhy mají společného?

Metodu zvanou Tellington TTouch, která pomáhá psům (a nejen jim), kteří si prošli nebo procházejí náročným emočním, psychickým nebo fyzickým obdobím.

Ať už se jedná o problémy s chozením na vodítku, prožitá traumata, strach, stres, nedostatek sebevědomí, reaktivitu, citlivost na hluk, pooperační rekonvalescenci a další a další, Tellington TTouch je pro mě nepostradatelný pomocník a to nejen při práci s pejsky v útulku. Dává mi mnoho možností, mnoho cest, kterými se mohu dát a když nefunguje jedna, mám v „kapse“ další, které mohu zkusit.

TTouch rozumí tomu, že A+B není vždycky C a že každé zvíře je individuální osobnost, která potřebuje individuální přístup. Je to živá metoda, která nepostrádá fantazii, empatii, snahu naslouchat a trpělivost.

Nedělá věci psovi, ale se psem!

A je-li  pejsek naprostý pohodář, neznamená to, že musí být o TTouch ochuzen. Kromě jeho blahodárných účinků pro vás pro oba je to také velice příjemně strávený společný čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat