úterý 13. prosince 2016

A zase ty petardy!

Blíží se Vánoce. Pro mnohé nejkrásnější období, na které se těší celý rok. S Vánoci však přichází i advent, Silvestr a oslavy nadcházejícího Nového roku.
Ne pro každého je toto období tím nejúžasnějším. Dokonce bych řekla, že počet těch, kteří si tyto oslavy příliš neužívají se přibližuje počtu těch, kteří se ho nemůžou dočkat.

Kdo jsou ti neslaviči?
Zvířata...nejen psi, kočky a koně, ale i krávy, prasata, lesní zvěř, zvěř v zoologických zahradách a další.

Pokud máte za společníka zvířátko, které období petard příliš neoceňuje, pravděpodobně se řadíte mezi lidi, kteří by si přáli větší používání tzv. tichých ohňostrojů.
Protože ale většina měst a obcí nenásleduje příkladu italského městečka Colleschio v provincii Parma, kde radní zakázali z respektu ke zvířatům používání hlasitých petard, je dobré se na tuto dobu začít připravovat jinak.

Jednou z mnoha metod, které můžete vyzkoušet, je Tellington TTouch. Konkrétně pak bandáž a dotek "Hlazení uší".
 Dnes si povíme víc o bandáži.

Bandáž
 je elastický obvaz, který by měl být dostatečně pružný a ne příliš široký, specialně na malé zvíře. Nechceme z něj udělat mumii. Ideální šírka je cca 5cm pro malá a střední plemena a 7cm pro velká plemena. Samolepící obvazy také nejsou vhodné.

Proč pružný? Protože je důležité, aby přirozeně následoval přirozený pohyb těla a toho docílíme jen pokud materiál pruží.

Úlohou bandáže tentokrát není obepnout tělo co nejtěsněji a být mu podporou, ale obejmout ho co nejvolněji a být mu ukazatelem, kde se nachází v prostoru a co dělá.
Může se zdát, že zvíře ho pak na sobě nebude cítit, vždyť má ještě i srst, že? Opak je pravdou. Nervová soustava se postará o to, že si mozek bude bandáže dobře vědom. Nervová soustava je totiž ta, se kterou chceme komunikovat a protože je velice citlivá, stačí jí opravdu málo.

Nevěříte? Zkuste si to na sobě.
Zavřete oči, natáhněte paže před sebe a požádejte někoho, ať vám přes jednu z nich přehodí onu bandáž nebo třeba i šátek. Klidně na sobě mějte mikinu.
Cítíte, na které paži máte bandáž položenou?
A běžme dál. Nechte si bandáž chvíli na ruce a vnímejte pocity, které máte.
Všimli jste si něčeho?
Může to být zvýšené uvědomění si vlastní ruky, pocit, že je najednou těžší nebo lehčí než ta druhá, mravenčení....ale i jiné pocity. Příjemné, ale klidně i nepříjemné.

Pokud vaše zvíře na sobě nikdy nic podobného nemělo, je důležité mu bandáž správně představit. Poslední co chcete je ho vystresovat bandáží samotnou.

Nejprve mu ji nechte pouze očichat. Nebojte se zapojit klikr, pamlsky, chválení, hlazení, kyblíčkovou hru (Kyblíčková hra). Poté ho se složenou bandáži jemně hlaďte. Následně mu ji položte přes hřbet. Teprve, když je zvíře zcela klidné a spokojené, přistupte k samotnému navázání bandáže.
Jednotlivé kroky není vůbec nutné stihnout během jednoho tréninku. Zkuste kontrolovat svoje nadšení a touhu to vyzkoušet a postupujte pouze tak rychle, jak je příjemné vašemu zvířátku. Věnujte tomu klidně každý den pár minutek. Víc není třeba a výsledek se dostaví mnohem rychleji, než když na zvíře budete spěchat.

Nezapomeňte dýchat. Stejně jako psi, i my pokud se na něco soustředíme, zadržujeme dech. Pro psa je to informace, že se na něj něco řítí. Co takhle zkusit si zpívat nebo recitovat báseň. To vám rozhodně pomůže v pravidelném dýchání.

Ze začátku nechte bandáž na zvířeti jen na krátkou chvíli a ideálně se s ním běžte alespoň pár metrů pomalu projít, aby mělo možnost si novou věc nacítit. Bedlivě sledujte reakce zvířete (držení těla, dýchání, chování atd.) a pružně na ně reagujte. Může se stát, že zvíře zamrzne, jakmile na něj bandáž uvážete. Pak se vraťte na začátek a v mnohem pomalejších krocích mu novou pomůcku představujte.

Při dalším pokusu na zvíře bandáž dát se obvykle dozvíte za jak velký hit to považuje ono. Pokud odchází, odvrací se či jinak protestuje, pak vás čeká víc společné práce než přijde benefit.

Všímejte si i změn v chůzi nebo držení těla. Někdy mohou být tak zásadní, že není dobré na zvířeti bandáž nechat příliš dlouho i pokud je mu příjemná, protože by mohlo dojít k namožení svalů, které z ničeho nic používá jinak než doposud.

Nervovému systému trvá přibližně 20 minut než si přivykne na novou zkušenost. V jeho paměti zůstává tato zkušenost i potom, co jí už není vystaven. Tzn., efekt nošení bandáže přetrvá ještě i v době, kdy na sobě zvíře bandáž již nemá.


Čtvrteční bandáž těla
















Umístěte bandáž na hruď psa přibližně v 1/3 jeho délky. Překřižte na zádech a přiveďte delší konec pod břichem zvířete. Oba konce svažte nebo sepněte zavíracím špendlíkem mimo páteř.
Tato konfigurace je většinou pro psa nejsnadnější na zvyknutí.




Poloviční bandáž těla




Umístěte přibližný střed bandáže na střed hrudi psa. Přiveďte konce nahoru a překřižte na lopatkách. Přiveďte konce zpátky dolů za předními nohami, překřižte na břiše a vraťte se nahoru na hřbet. Uvažte pomocí uzle nebo zavíracího špendlíku. Vyhněte se uvazování přímo na páteři.



Situace, ve kterých může bandáž pomoci

  • Ostýchavost, nervozita
  • Agresivita, reaktivita
  • Strach z hromu, petard, hlasitých zvuků
  • Strach z cizích lidí nebo určitých typů lidí, např. veterináře
  • Nevolnost v autě
  • Vysoká vzrušivost
  • Artroza
  • Stres způsobený nemocí jako je epilepsie
  • Třes bez ohledu na příčinu
  • Zklidnění rozrušeného psa na výstavě, při tréninku apod.
  • Strach z aut
  • Pomáhá uvést tělo do rovnováhy
  • Pomáhá při budování sebevědomí
  • Pomáhá pro udržení pozornosti
  • Přináší více uvědomění si vlastního těla
  • Dává zvířeti novou zkušenost
  • Pomáhá při zvykání si na postroj
  • Pomáhá při strachu z různých povrchů
Příště si povíme víc o Tellington TTouch doteku Hlazení uší.

Chci dát "Like"





1 komentář: