úterý 26. května 2015

PLÁN ŠTĚŇÁTKA: Před narozením - 2 týdny

www.thepuppyplan.com

Předporodní informace aneb Starej se o matku

Věda říká

Plán štěňátka začíná ještě předtím, než je štěně narozeno.
Každý, kdo plánuje chov štěňat se musí ujistit, že matka je zdravá, spokojená a přebývá v teplém a bez-stresovém prostředí.
Co víc, měl by se ujistit, že matka má dobrý temperament, protože ten zdědí štěňata (jestli je nervózní, plná obav nebo ustrašená, předá to svým potomkům).
Štěňata, která se narodí matce, která není správně vyživována, žije v extrémních teplotách a je mentálně nebo psychicky vystresovaná, mají větší pravděpodobnost, že se u nich projeví poruchové chování a emociální problémy.


Průzkum ukazuje, že pokud je během těhotenství matka mazlena a je jí dána péče a pozornost, kterou potřebuje, štěňata budou s vysokou pravděpodobností poslušnější, učenlivější, emocionálně stabilnější a narodí se s větší chutí ke spolupráci.
Navíc, pokud má matka dobrý vztah se svým majitelem a cítí se s ním uvolněně a bezpečně, bude lépe snášet, že majitel sahá na štěňata. (Což je zásadní část Plánu stejně tak jako vývoje štěňat.) Tento pozitivní přístup předá svým štěňatům.

Je důležité vzít si štěně od chovatele nebo majitele, který se na své psy dívá jako na své společníky a přátele – a ne jako na jen-psy (nebo hůř jako na zdroj výdělku). Jinými slovy, noví majitelé by měli vědět jak důležité je najít dobrého chovatele a nekupovat štěně přes inzerát na internetu, ve zverimexu nebo z množíren.

Úkol


Ujistěte se, že matka dostává všechnu péči a pozornost, kterou potřebuje.

Týden 1 & 2


Matka i štěňata by měli mít dopřán klid, protože to je čas, kdy vzniká mateřské pouto.
V této době by jste se měli jemně dotýkat štěňat, kontrolovat jejich dobrý vývoj a obecně se ujišťovat, že si matka i štěňata vedou dobře. Jakékoliv pochyby prodiskutujte s veterinářem.

Související články:
PLÁN ŠTĚŇÁTKA: 3 týdny aneb Ahoj světe
Z originálu přeložila: Marta Mannelová 

Žádné komentáře:

Okomentovat