pátek 21. června 2013

Jak dělat TTouch doteky

Základ TTouch metody je v krouživých pohybech prstů a ruky.

Záměrem TTouch doteků je aktivovat funkci buněk a probudit buněčnou inteligenci – trochu jako bychom „rozsvítili světlo v těle“.

TTouch doteky jsou prováděny po celém těle a každý krouživý dotek je sám o sobě kompletní.

Není nutné znát anatomii těla k úspěchu při urychlení rekonvalescence nebo pro změnu nežádoucích zvyků a chování.

Jak na to?

Představ si malý hodinový ciferník na těle zvířete. Zlehka polož své mírně pokrčené, uvolněné prsty na číslici 6 na svých imaginárních hodinách a jemně tlač kůži kolem dokola ciferníku v jeden a čtvrt kroužku (6-9-12-3-6-9hod; pozn. překladatelky).

Pokud je to možné, lehce stabilizuj tělo zvířete svojí volnou rukou. Tu polož na protější stranu, než kde je ruka dělající kroužky.

Udržuj stálý rytmus a stejný tlak po celou dobu dělání kroužku. Ať už je Ttouch dotek lehký nebo důraznější, soustřeď se na zakulacení kroužku.

Po každém kruhovém TTouch doteku se buď přesuň na další místo náhodně nebo následuj paralelní linii těla. Udělej kroužek, sklouzni kousíček dál a udělej další kroužek. Oba typy pohybu navozují uvolnění a zlepšují sebedůvěru.

Umístěním druhé ruky do podepírající pozice přineseš propojení obou ruk, což pomůže udržet zvíře v rovnováze a pozvednout efekt TTouch doteků.

Ve většině případů jsou kroužky po směru hodinových ručiček nejefektivnější pro posílení a rehabilitaci těla, stejně jako pro zlepšení sebedůvěry a výkonu.

Kroužky v protisměru hodinových ručiček můžou být vhodné pro uvolnění napětí.
Procvičuj oba směry a důvěřuj svým prstům pokud se sami začnou hýbat v protisměru hodinových ručiček.

Tlak
Tlak TTouch doteků se pohybuje na škále od jedné do devíti. Začni s „tlakem jedna“ a podle něj se nauč ostatní.
Polož svůj palec na tvář. Prstem prostředníčku tlač kůži svého očního víčka v jeden a čtvrt kroužku. Použij co nejlehčí možný kontakt, abys hýbal kůží a ne jen klouzal po víčku. Zopakuj stejný pohyb a stejný tlak na svém předloktí. Všimni si jak malý vtisk uděláš na své kůži. Toto je „tlak jedna“.

Pro „tlak tři“ udělej několik kroužků na očním víčku takovým tlakem, jaký je pohodlný a bezpečný. Zopakuj kroužky na svém předloktí a všimni si hloubky vtisku. Dotyk by stále měl být velmi lehký.

Pro „tlak šest“ tlač dvakrát tolik. U malých zvířat většinou větší tlak nepoužíváme. Na koních (a lidech) někdy užíváme dokonce až „tlak devět“.

Namísto snahy tlačit třikrát víc než při „tlaku tři“ napřímíme první kloub prstů tak, že nehty směřují přímo ke svalu a aplikujeme třikrát takový tlak (TTouch dotek Medvěd a Tygr). Tímto způsobem je tento TTouch mnohem pohodlnější pro osobu dělající TTouch. Zvíře nebo osoba přijímající TTouch dostane mnohem hlubší propojení, než by dostali jen uplatňováním tlaku.

Experimentuj s tlakem dokud nenajdeš ten, který je ten pravý pro zvíře, se kterým pracuješ. Malá stvoření preferují jen ten nejlehčí nejjemnější tlak. Větší a svalnatá zvířata mohou být víc nakloněna hlubšímu tlaku. Není to ovšem pravidlem. Pokud některé místo bolí nebo je zanícené, tlak dvě nebo tři může být pro začátek nejvhodnější.

Jakmile budeš znát různé TTouch doteky, budeš instinktivně vědět který použít.


Pokud tvému zvířátku není příjemný jeden TTouch, vyber jiný. Se získáním praxe zjistíš, že jak tvému zvířátku tak i tobě je TTouch prospěšný.



Marta Mannelová přeložila z originálu:

http://www.ttouch.com/howtodoTTouch.shtml

Žádné komentáře:

Okomentovat