pátek 6. října 2017

Rrrrrrrrruce prrrrrryč!!!


Zvedněte ruku ti z vás, kteří klidně vynecháte objímání s přáteli a radši se jen z uctivé vzdálenosti pozdravíte.
Řekla bych, že vás není zrovna málo, což?

A teď zvedněte ruku ti z vás, kdo máte doma pejska, který oceňuje větší osobní prostor nebo vy, kteří docházíte do útulku, kde se setkáváte se psy, kteří rozhodně nestojí u vrátek s otevřenou náručí radostní, že je někdo podrbe.
Myslím, že i teď se zvedl celý les rukou, není to tak?


Protože to, že je jeden psem automaticky neznamená, že miluje drbání za ušima od kohokoliv, kdo se kolem něho ochomejtne.

Možná si říkáte, že pro vás TTouch není. Na co metoda založená na dotecích, když se zvířete nemůžete dotknout, že.

Naštěstí TTouch není jen o dotýkání a proto může pracovat i se zvířátky, která preferují vaše ruce daleko od jejich těla.

TTouch je hlavně o nových příjemných zkušenostech, které pomáhají rozšiřovat komfortní zónu daného tvorečka.

Zapomeňme teď tedy chvíli na nějaké dotýkání a mrkněme se co jiného můžeme dělat.

Na řadu přichází práce na hřišti, taková TTouch jóga, která pomáhá zvířeti poznat vlastní tělo, jeho možnosti, kde se nachází v prostoru a jak na tom je s rovnováhou. Ne nadarmo platí, že rovnováha těla přináší rovnováhu mysli a emocí. Vše je spojeno a jedno ovlivňuje druhé. Jak u nás u lidí, tak u zvířat.
Pomalá soustředěná aktivita také významně snižuje hladinu stresových hormonů, které často psům nedovolí odpočinku.



Tím, že zvířeti pomůžeme poznat své tělo, začít s ním počítat a věřit mu, mu otevřeme nové obzory. Najednou nekončí za ušima, jak si mnoho zvířátek myslí. Najednou má za sebou celou tělesnou masu, kterou umí lépe ovládat a používat. A to se pak jeden jinak cítí a má mnohem lepší náladu a chuť do života.

Hřiště si postavte ze všeho co vás napadne. Lana, násady, rohožky, žebřík, pet lahve, starý koberec nebo lino...vše se hodí. Stačí jen zapojit fantazii. Věřím, že úplně každý doma najde něco, z čeho hřiště postaví, aniž by musel cokoliv dokupovat.

Nezapomeňte ani na srandu a přichystejte bazének s míčky a dobrotami, pachové rohožky nebo třeba kupu roliček od toaleťáku a mezi nimi něco dobrého.

Pro mnoho psů jsou právě hry brankou dovnitř jejich srdíčka. Pomocí her začnete budovat důvěru, kterou pak můžete přenést do další společné práce. Jako tomu třeba bylo i Mii, o které jsem psala na FB v Tellington TTouch CZ skupině.

Při práci se psem na hřišti se soustřeďte na tempo. Čím pomaleji pes zvládne pracovat, tím lépe si začne uvědomovat co vlastně jeho tělo dělá a po čem šlape. Přestože může být nutné s některými psy začít procházet překážky rychle, pokuste se s postupujícím časem tempo zpomalovat.

Může být užitečné, když bude psa při práci někdo další pozorovat. Další pár očí vám pomůže si všimnout jak pes situaci zvládá, jak se mu daří pracovat s tělem, co mu jde lépe, co mu jde hůř, kam se mu vůbec nechce a kde jsou jeho silná a slabá místa.

Rozmýšlejte jak psa zaujmout. Hlavně hodně aktivní a pracovití psi se můžou ptát proč by toto s vámi vlastně měli dělat, proč se šinete jak šneci a kdy už konečně přijde ta zábava. Stejně tak je těžké zpomalit pro psy, které žene většinu dní adrenalin, ať už je k tomu důvod jakýkoliv.
Nenechte se odradit, pokud začínáte v chaosu.
Jak řekla jedna moudrá hlava, všem velkým změnám předchází chaos.

Chci dát "Like"


Žádné komentáře:

Okomentovat