úterý 1. července 2014

Sám doma aneb Použití TTouch Doteků a jiných metod při Strachu z odloučení

autorka: Toni Shelbourne
Tellington TTouch trenérka a terapeutka

Mám tu zkušenost, že Strach z odloučení (Separation Anxiety) může být jedna z nejtěžších poruch chování k rehabilitaci. Ne proto, že je nemožné toho dosáhnout ale proto, že během tréninku přijde doba, kdy pejsek bude muset náhle zůstat doma sám.
Málokdo z nás si může dovolit ten luxus vzít si dovolenou až do té doby, než se pes cítí dostatečně pohodlně i o samotě.


...Strach z odloučení (Separation Anxiety) může být jedna z nejtěžších poruch chování k rehabilitaci...


Majitelé se mohou cítit uvězněni v jejich vlastních domech, bezmocní a plni úzkosti. Prostě, může to ovládat váš život.
Strach z odloučení může přijít v mnoha podobách. Od mírného případu štěkání několik minut po vašem odchodu a nesnězení toho mňam kokýnka, co jste mu nechali do vašeho návratu, po doslova prokousání se skrz zdi.
V obou případech může být příčina stejná a většinou pramení z nedostatku sebedůvěry a pocitu ohrožení. Tito psi mohou být mazlíci, kteří se na vás budou lepit jako lepidlo.
Dokonce i pejsek ponechaný ve společnosti dalšího psa nebo člověka může stále vykazovat stejné chování.
Kořen problému může někdy být tak prostý jako je nedostatek "Sám doma" tréninku, kdy pejsci příliš přilnou ke zdroji bezpečí, to jest k vám.
Psi z útulků mohou pocházet z tak špatných situací a potřebují tolik podpory, že ponechání o samotě pro ně může být velice děsivé.
Jiní psi mohli zažít něco strašidelného když byli sami a mají strach, že se zkušenost bude opakovat.
Někteří prostě mají takovou povahu, což znamená, že se možná nikdy nenaučí být sebevědomí. Potřebují společnost 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

...musíte souznit s tréninkovým způsobem, který použijete...


Bez ohledu na stupeň úzkosti, typy uvedené níže mohou pomoci při rehabilitaci vašeho pejska. Pro maximální úspěch by rehabilitace měla být prováděna zároveň na několika úrovních. Přestože musíte souznit se způsobem, který použijete, buďte ujištěni, že budete mít větší úspěch pokud smícháte několik metod dohromady.
Já jsem zaznamenala úspěch při kombinaci Tellington TTouch doteků, tréninku založeného na odměnách a uklidňujících bylin, květinových esencí nebo homeopatie. (Poslední 3 obyčejně nemíchám, nechávám na majiteli rozhodnout, kterou z nich si vybere a dle toho vyhledá kvalifikovaného odborníka)

TTouch doteky

První krok je pozdvihnout sebedůvěru psa a v tomto je TTouch velice užitečný. Jednoduše popsáno, TTouch trénink spočívá ve vylepšení držení těla zvířete. Držení těla má vliv na chování, tudíž jakmile začne zvíře používat svoje tělo vyrovnanějším způsobem, porucha chování často začne slábnout nebo zcela zmizí.
Napětí v určítých oblastech těla téměř vždy vyvolá stejné problémy. V případě strachu z odloučení je třeba věnovat se zadní části těla, ocásku a tlamičce.
Zadní část těla a ocas jsou často spojeny se strachem a tlamička s emocemi. Tyto oblasti těla se mohou zdát napnuté, jsou na nich horká nebo studená místa nebo se pes může zdráhat tam být dotýkán. Vnitřek pusy se může zdát být suchý nebo velice horký a psi mohou mít tendenci štěkat, něco pořád žvýkat, kousat nebo odmítat ohlávku.
Jednoduché TTouch doteky (speciální způsob hýbání kůže v kruzích, zvedavých a hladivých pohybech) mohou být efektivní při uvolnění těchto napnutých oblastí, čímž pomáhají psovi k dosažení emocionální, mentální a fyzické rovnováhy.

Na začátku použijte celou ruku, abyste cítili všechna místka na těle a mohli si poznamenat, kde je napětí. Jakmile jste dokončili tuto prohlídku, začněte snadným TTouch dotykem, kterým je hlazení uší. Je-li proveden správně, pes se zklidní.
Vezměte ucho do ruky tak, že máte palec na jedné straně a prsty na druhé. Mezi prsty držte jen jeden záhyb ucha a hlaďte ho od kořene ucha až po úplnou špičku. Měli bys mít dobrý kontakt s kůží ucha, ale ne příliš tlačit nebo tahat. Často měnte pozici ruky, abyste pokryli celé ucho. Po chvíli vyměňte ruce a pracujte s druhým uchem. Vaše volná ruka může být položena na hrudi psa.

Psi často nacházejí příjemnější a také je to bezpečnější, pokud sedíte na straně nebo za psem. Ne čelem k psovi. Práce s ušima může uklidnit a zpomalit dech, čož je skvělé pro nervózní psy.
Tuto techniku můžete použít i u veterináře, když začnou petardy nebo kdykoliv, kdy je váš pes nervózní nebo vyděšený.
Jen váha vaší ruky stačí na to, abyste hýbali kůži. Dotyk ale může být i lehčí, pokud se vám zdá, že je k nim pejsek nedůvěřivý. Nikdy byste neměli tlačit (jako při masáži), pracujete pouze s kůží.

...Dělání TTouch doteků neutvrdí psa v jeho chování...


TTouch dotek Obláčkový levhart (anglicky Clouded leopard) může být užitečný pro bojácné, vystresované, nervózní nebo štěkavé psy.
Umístěte polštářky 4 prstů a palec na tělo psa. Prsty by měly být mírně pokrčené a palec by měl být oporou ruce. Vypadá to trochu jako levhartí packa. Pohybujte kůží v kruhu začínajicim v 6 hodin, jdoucí po směru hodinových ručiček celé kolečko a pokračující na 9 hodin. Tam stop. Poté posuňte ruku o něco dál a opakujte. Ujistěte se, že je vaše ruka uvolněná a zápěstí je rovně. Pokud je pes klidný, dělejte zhruba jeden kroužek za 2 vteřiny. Pokud je neklidný, zkuste rychlejší kroužky, které opakujte do té doby, než se zklidní. Pamatujte, že pohybujete kůží, nekloužete rukou po kůži. Použijte svoji druhou ruku jako oporu pro pejska. Dotek Obláčkový levhart může být použit po celém těle, dokonce i na ocásku nebo tváři.
Pokud se zdá, že pes není nadšený z doteků v určitých oblastech, vraťte se do míst, kde se mu doteky líbí a jen letmo udělejte TTouch dotek v oblasti jeho obav.
Já začínám na rameni psa a posunuji se odtud, vracejíc se zpátky tam, pokud je třeba.

Práce s tlamičkou může být také velice důležitá. Pro zklidnění emocí jemně mněte dásna prsty namočenými ve vodě.
Postavte se ze strany nebo za psa, s rukou podpírující jeho bradu bez omezování pohybu.
Mnoho psů potřebuje mezikrok před tím, než jsou schopni akceptovat tento dotek. Pokud váš pes bere pamlsky jemně, vezměte kousek pamlsku, držte ho mezi prsty a nechte psa aby si ho oždiboval, zatímco svojí druhou rukou jemně třete dásna. Prohoďte ruce a opakujte totéž na druhé straně. Takto to ale zkoušejte pouze, pokud má pes jemnou pusu a nechytí vám prsty. Trénujte krátkou dobu.

Ocas se často může zdát ztuhlý a jeho uvolnění může být klíčem k psímu sebevědomí. Jakmile je váš pes spokojený s Obláčkovým levhartem po celém ocase, jemně ho podložte rukou v místě kde začíná a celý ocas pohybujte v kruhu. Tyto pohyby musí být malinkaté. Menší než je normální rozpětí pohybu ocasu. Trénujte to na svém prstu, abyste zjistili jak málo pohybu je třeba předtím, než se to stane nepříjemným. Pokud pes nemá rád dotýkání v této části těla, je nutné udělat jen několik letmých TTouch doteků. Jak plyne čas, pes by mohl tyto doteky začít akceptovat a hybnost ocasu by se měla zlepšít. Pokud máte ale pochyby, vraťte se zpět k Obláčkovému levhartovi.

Bandáž může být důležitý nástroj při obavě jakéhokoliv druhu.

Je to strečová bandáž, která je volně umístěna kolem psa, čímž mu poskytuje pocit pohodlí a bezpečí. Je to trochu jako přenosné obejmutí. Lidské tričko může mít stejný efekt, jen se ujistěte, že je oblečené vzhůru nohama, tj. cedulka je pod bradou a ne na zádech.
Pokud použijete bandáž, nechejte ji pejska nejdříve očichat. Poté najděte střed bandáže, položte ho na hruď pod oblast kde leží obojek a oba konce přiveďte nahoru na lopatky, kde je překřižte. Pokračujte dolů po stranách a na břiše je znovu překřižte, vyveďte nahoru a udělejte uzel mimo páteř (nebo použijte zavírací špendlík). Část, kde je uzel by měla sedět zhruba ve 3/4 zad. Ujistěte se, že elasticita bandáže je stejná na všech místech.
Bandáž ani tričko by neměli být oblečeny těsně. Hrejte si s pejskem a odměňte ho, aby si na bandáž zvykl. Pokud se o ni příliš zajímá, sundejte ji a udělejte víc TTouch doteků než ji zase zkusíte nasadit. Bandáž může na zvířeti zůstat po krátkou dobu kdykoliv, ale neměla by být oblečena pokud pes není pod dohledem.

Se svým psem můžete dělat TTouch každý den nebo obden; 20 minut za den je víc než dost. Pracujte s ním když je klidný a můžete se soustředit na to co děláte. Vyhněte se TTouch předtím, než odcházíte. Nechcete, aby si to pes spojil s vaším odchodem. Efekt doteků bude trvat několik hodin, takže i hodinu před odchodem stále pomůže.
Můžete ho využít před tréninkem, abys psovi pomohli zklidnit se a soustředit se. Využít ho můžete ale i během tréninku, pokud ho pejsek nachází psychicky náročným.
Dělání TTouch doteků neutvrdí psa v jeho chování. Buďte ale opatrní, abyste nedělali jiné věci, které mohou, např. přehnané uklidňování psa pomocí hlasu.

"Sám doma" trénink

musí začít s vámi stále v domě. Poté, co je váš pes klidný a má na sobě bandáž mu dejte několik velice dobrých pamlsků, které mu zaberou nějakou dobu, než je sní. Jakmile je zabaven, opusťte místnost a zavřete dveře. Vraťte se téměř okamžitě před tím, než pes začne panikařit. Opakujte to několikrát a rozložte to do několika tréninků. Jakmile můžete odejít a vrátit se po pár sekundách a pejsek je klidný, pomalinku navyšujte čas o samotě.Chcete se vyhnout tomu, aby pes štěkal a strkal do dveří. Pokud to začne dělat, zkraťte čas o samotě až na takový, kdy je klidný a pomalu ho znovu navyšujte.
Ideální je tohle trénovat v různých částech domu tak dlouho, než je pes klidný o samotě kdekoliv, zatímco vy jste někde jinde v domě.
Jakmile tohoto dosáhnere, začněte od fáze jedna, ale tentokrát vyjděte ven ze dveří a hned nazpět. Pomalu zvyšujte čas v závislosti na tom, co na to říká pes.
Vyvarujte se příliš velkým krokům. Běžná chyba bývá, že si lidé myslí, že když je pes spokojený 10 minut, zkusí to příště na 30 minut. To ale posune trénink nazpět.

Využití předmětu, který symbolizuje váš odchod

Další metodu, kterou jsem použila je předmět, který symbolizuje váš odchod. Je to velice dobré pro psy, od kterých nelze odejít z místnosti ani na vteřinu bez toho aby panikařili.
Vyberte nějaký předmět, který pes nezná. Jakýsi "talisman", který normálně máte mimo psí dohled. Teď ho dejte tak, aby ho pes viděl. Zatímco je "talisman" takto vystavený, psa zcela ignorujte. Nedívejte se na něj, nemluvte na něj a nijak na něj nereagujte, i kdyby se vás dotýkal. Pak ornament ukliďte a pomazlete se s ním. Zvyšujte postupně délku do té chvíle, kdy pes ví, že když je předmět vytažený, nebude s vámi žádná zábava a půjde si po svých. Jedině poté začněte spojovat vytažený předmět s odchodem z místnosti a následujte kroky popsané v "Sám doma" tréninku. "Talisman" obvykle není potřeba, ale v extrémních případech vám může pomoct.

Bylinky, květinové esence nebo homeopatie

Vedle ttouch a pozitivního tréninku mohou být užitečnými pomůckami také bylinky, květinové esence nebo homeopatie. Mohou pomoci zmírnit emoce a podpořit efektivitu ostatních technik. Kontaktujte veterinárního homeopata nebo odborníka na květinové esence. Existují i knihy nebo informace na internetu. Neriskujte ale při hledání toho správného léčiva a buďte opatrní, abyste nemixovali různé způsoby léčení.

Jak jsem zmínila výše, největší problém je čas, který může trvat pře-trénovaní psa. Někteří se nebudou nikdy cítit úplně dobře když zůstanou sami. Využití psí školky po dobu tréninku může být k nezaplacení, protože ne všichni si můžeme dopřát luxus zůstat doma a starat se o naše rozrušené psíky. Klíčem je rozumět proč se tak chovají a podle toho k situaci přistupovat.

Chci dát "Like"

Tony Shelbourne pracuje se psy přes 25 let a je jednou z nejvýše kvalifikovaných TTouch trenérek v Británii. Napsala knihu Pravda o vlcích a psech z níž něco málo představuje ve videích níže.

Z originálu přeložila Marta Mannelová

Žádné komentáře:

Okomentovat