čtvrtek 28. listopadu 2013

Studijní případ - Fraser

FRASER
- vysloužilý závodní chrt
- přes 80 závodů
- odložen do útulku poté, co již majiteli nepřinášel peníze
- silný honící instinkt, který činí procházky s ním v podstatě nemožné
- fyzicky je přítomen, ale mentálně se zdá být někde jinde, nesoustředěný, neustále v pozoru, připravený na start
- pokud rozrušený, skáče neskutečně vysoko a to z místa bez rozběhu

Pozorování:
Během převádění z auta do tréninkové arény táhl jako zběsilý a snažil se skákat, aby se zbavil vodiče. Vyskočil neskutečně vysoko. Dle odhadu výšky vodiče cca 155-160cm.
Cesta dlouhá cca 100 metrů byla pro vodiče i psa poměrně slušný fyzický výkon.
Lupy v zadní části těla a kolem kšírů, celé tělo v křeči, nepřítomný pohled, žádný oční kontakt. Pohyb jiných psů a lidí v něm okamžitě probouzel honící instinkt.



Vzhledem k jeho citlivosti na cokoliv hýbajícího se jsme změnili destinaci a namísto tréninkové arény jsme ho vzali na klidnější místo, louku, kde bylo podstatně méně vizuálních stimulů.
Pokud jsme spatřili spouštěč (pohybující se osobu, zvíře) dřív než Fraser a včas ho otočili jiným směrem, šel klidněji.
Zpočátku silné dýchání s vyplazeným jazykem se začalo zklidňovat.

Vyšetření dotykem:
Potvrzeno křečovité držení celého těla.
Levá část krku byla cítit zvláštně, jakoby zauzlovaná.
Svaly kolem páteře velice dobře vyvinuté.
Pravé zadní stehno velice horké.
Levá kyčel horká.
Jizva na levém stehnu.
Levý bok teplý, zatnuté svaly.
Pravé rameno svalnatější než levé, které je pocitově kostnatější.
Několik bezchlupých míst na ocase.

Zvolený postup terapie:
Zdá se, že Fraser kompenzuje pravou zadní nohu.
Pokusíme se přivést jeho tělo do rovnováhy a zapojit všechny končetiny stejnoměrně.
Převlékli jsme Frasera do TTouch kšírů, které mají očko na vodítko i na hrudi a očko na zádech blíž k lopatkám.
Dlouhé vodítko s klipsnou na obou stranách jsme připnuli jak do očka na hrudi, tak do očka na záda. Očko na hrudi pomáhá ovlivnit pohyb kupředu a přivést psa zpět do rovnováhy se stejnoměrnou zátěží na všechny čtyři nohy.

Provedli jsme Frasera kolem cvičiště a ujišťovali se, že změníme směr před tím než začne z jakéhokoliv důvodu tahat. Procházka trvala jenom pár minut, tj 3-5 minut.

V pauze jsme prováděli TTouch doteky po celém těle, abychom uvolnili napětí. Soustředila jsem se na hlavu a uši, protože čelo bylo zamračené a uši neustále v pozoru.
Další oblast, ke které mě to táhlo bylo břicho, které se zdálo být křečovitě stažené. Po pár minutách TTouch dotyků a Zdvihů na bříšku se Fraser dloooouuuuze vyčůral a poprvé se na mě podíval.

První oční kontakt od začátku schůzky :o) Jsme na dobré cestě.

Následovalo další krátké kolečko po louce, kdy Fraser táhl podstatně méně a začal reagovat na můj hlas.
Bandáž na hlavě, kterou jsme mu dali před kolečkem pomohla snížení hlavy a uvolnění krční páteře. Bandáž brzy sama spadla a my ji tak nechali. Už jsme ji znovu nenasazovali.
V následné pauze jsme dělali TTouch Zdvihy na všech nohách. V tuto chvíli jsou hlava i uši krásně volné a Fraser očichává zem.

Uzavíráme schůzku posledním kolečkem po louce, kdy mi Fraser jde u nohy, reaguje na pohyb mého těla a potřebuje jen minimální signály vodítkem. Když s ním rozmlouvám, dívá se mi do očí.

Po ukončení schůzky bereme Frasera zpět do učebny pro shrnutí a konzultaci s opatrovateli z útulku. Fraser kráčí na volném vodítku. Ostatní kolem jdoucí psi a lidé nevyvolávají větší reakci než letmý pohled.
V učebně plné lidí a psů Fraser sedí s námi a víc ho zajímá kterou část těla nám natočit pro víc TTouch doteků než co se děje v místnosti.

Konzultace s opatrovatelkou:
Paní z útulku potvrzuje problém se zadní nohou. Veterinární kontrola se uskuteční v několika příštích dnech, kdy se podívají i na jeho krk. Mnoho problému v chování bývá způsobeno bolestí, proto je nutné jako první vyloučit/vyřešit zdravotní potíže.
Opatrovatelé spolupracují pravidelně s TTouch týmem. TTouch doteky znají proto pouze probíráme, které jsme s Fraserem dělali a jaké změny to přineslo. Opatrovatelé budou dál sami pokračovat v práci s ním na základě našich doporučení.

Věříme, že šance na nalezení nového domova se podstatně zvýší.

Celá schůzka trvala zhruba hodinu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat